lg-Bundle-of-wheat-spikes Агрофірма імені Довженка
38030, Полтавська обл., Шишацький р-н, с.Яреськи, вул.Козацький шлях, 29.
Телефони: +38(05352) 98193, 98316, 98334.
 
  • IMG_4203.jpg
  • IMG_4806.jpg
  • IMG_4689.jpg
  • IMG_9698.JPG
  • IMG_4668.jpg
  • IMG_4752.jpg
  • IMG_4207.jpg
  • IMG_4324.jpg
  • IMG_4285.jpg
  • IMG_4675.jpg
  • IMG_4227.jpg
  • IMG_4437.jpg
  • IMG_4223.jpg
  • IMG_4275.jpg
  • IMG_4529.jpg
  • IMG_4390.jpg
  • IMG_4885.jpg
  • IMG_4745.jpg
  • IMG_4740.jpg
  • IMG_4870.jpg

Цитата дня

Статистика

СьогодніСьогодні34
ВчораВчора70
За місяцьЗа місяць1560
ВсьогоВсього113113
Макс: 11-22-2017:229
Statistik created: 2018-11-19T09:13:51+02:00
Гостей 6

Нове слово у тваринництві - сучасна станція випоювання телят

DSC 0375

Вирощування здорових теляток за сучасними технологія неможливе без використання станцій випоювання. Вони зводять до мінімуму використання ручної праці, готують і видають відповідні порції збалансованого харчування. Сьогодні успішні господарства, що роблять велику ставку на тваринництво, звертають особливу увагу на забезпечення максимальної гігієни, збереження і аналіз даних про кожне телятко, а також ефективну організацію працю на тваринницьких комплексах.

Цього тижня на нетельному комплексі встановили і запустили сучасну станцію випоювання телят німецького виробництва Holm & Laue. Ми вирішили на власні очі побачити її принцип роботи та оцінити переваги.

На комплексі знайомимося із начальником зміни Сергієм Давиденком, за освітою молодий чоловік лікар ветеринарної медицини, тож розпочинаючи розповідь про новацію відразу зауважив про її позитивний вплив на здоров'я молодняка.

DSC 0381

- Станція випоювання телят виконує роль мами-корівки, яка дає своїм дітям тепле і смачне молоко. У окремій ємності зберігається охолоджене молоко, яке за потреби надходить до апарату, що підігріває його до оптимальної температури і видає відповідну порцію теляті. Трубопроводом молочко йде до соски, де на нього уже чекає малюк. Станція випоювання телят перемішує і готує молоко для кожного теляти, не залишаючи й краплини, що могло б стати причиною забруднення системи і відповідно різних хвороб шлунково-кишкового тракту, - розповідає Сергій Давиденко.

Для того, щоб всі телята мали змогу отримати свою порцію і не випити молочко свого сусіда по станку, кожна тварина має нашийник із чіпом. Як тільки теля підходить до соски, комп'ютер зчитує усю інформацію, коли і скільки теля випило минулого разу, і якщо йому іще зарано отримувати свою порцію, система не вмикається. Якщо ж навпаки – апарат починає готувати і видавати молочко. Вся інформацію про теляток, хто, скільки і о котрій годині отримав свою порцію виводиться на дисплей. Ми разом із Сергієм Давиденком побачили, що близько 60 відсотків тварин полюбляють поїсти вночі.

DSC 0373

DSC 0378

DSC 0392

- Станція випоювання H&L не встановлює жорсткий графік годівлі в певний час. Тварини можуть приходити і пити у будь-який час. Тож маємо результат – всі телятка спокійні, адже знають, що мають майже вільний доступ до їжі, - розповідає мій спірозмовник. – Також система оснащена додатковими резервуарами для рідких і сипучих добавок – вітамінів та ліків для профілактики хвороб. Варто внести дані у систему і вона автоматично буде додавати відповідну кількість потрібних добавок у молочко.

Також система може одночасно готувати цільне молоко для маленьких теляток і замінник для більш старших. Загалом, принцип її роботи мені нагадав апарат для приготування кави.

- Нині станція випоювання телят працює у тестовому режимі, але вже зараз бачимо, що нашим малюкам вона подобається, - долучається до розмови фельдшер фетеринарної медицини Яна Танцюра , - Ми хвилювалися як швидко тварини адаптуються і звикнуть до нової системи. Однак, спробувавши кілька разів, телята вже зрозуміли, де можна отримати їжу. Також вони мають доступ до води та сухого корму - мюслів, споживання яких сприяє розвитку шлунково-кишкового тракту.

На моє запитання чи бачили молоді спеціалісти таку систему на інших фермах, чи розповідали їм про неї у навчальних закладах, відповіли, що ні.

- Це новітні технології, коли майже повністю виключається людський фактор, коли за збалансований раціон відповідає комп'ютер, а вся система працює за заданими параметрами. Такий апарат ми бачили минулого року на виставці Х молочного конгресу у Києві. А сьогодні він уже в нас. Це нове слово у тваринництві, тож нам приємно, що можемо працювати з сучасним обладнанням і прогресивними технологіями, - говорить Сергій Давиденко.
Перебуваючи на нетельному комплексі познайомилася із доглядальницями теляток Анною Лень, Ольгою Кравченко і Наталією Капліною . Жінки говорять, що нова система випоювання теляткам подобається. Їхнє ж головне завдання якнайшвидше навчити малюків розуміти, де вони можуть отримати молочко.

На сьогодні система може обслуговувати лише сотню тварин. Решту доглядачі годують за допомогою молочного шатлу. У планах керівництва агрофірми придбати іще кілька сучасних станцій випоювання.